Muzika ka jetuar gjithmonë në jetën e Redi Hasa. I lindur në Tiranë në vitin 1977 në një familje artistësh – nëna e tij një mësuese e violonçelës Afërdita hasa, babai i tij një balerin klasike Meteli Hasa, vëllai i pianistit Ekland Hasa – ai u rrit në mesin e instrumenteve dhe fletëve muzikore.

Pianisti  Ekland Hasa

Pas një përpjekjeje të shkurtër në studimin e violinës, në moshën gjashtë vjeçare zbuloi një dashuri autentike për violonçel, e filluar nga nëna e tij dhe më pas vazhdoi udhëtimin e tij në Shkollën Virtuos të Muzikës dhe në Akademinë e Arteve në Tiranë, ku u diplomua në vitin 1998.
Në të njëjtin vit, një udhëtim me anije ishte një pellg ujëmbledhës midis origjinës shqiptare dhe jetës së re në Itali, në Salento, ku përfundoi kursin me një bursë në Konservatorin Tito Schipa në Lecce.


Që nga fillimi ai preferon hibridizimin midis zhanreve të ndryshme muzikore, duke përzier në veçanti ashpërsinë e stërvitjes klasike me drejtësinë e traditave popullore dhe duke zhvilluar një qasje ndaj tingullit të lëngshëm dhe mestizo, që e karakterizon atë gjatë viteve.
Në fillim të viteve 2000 ai ndihmoi në sjelljen e ritmeve të muzikës ballkanike në Salento duke bashkë-themeluese BandAdriatica. Këtu ai bashkëpunon mes tjerash me Officina Zoè, Xanti Yaca, Salento Orchestra, Manigold, Adria, Admir Shkurtaj Trio, Antonio Castrignanò, Enza Pagliara, Valerio Daniele, Rocco Nigro.


Në vitin 2012 ai e joshi Ludovico Einaudi, mjeshtër i koncertit të Notte della Taranta, i cili e përfshiu atë përgjithmonë në ansamblin e tij. Me Einaudi ai realizon dy disqe dhe po aq turne, “Në kalimin e kohës” dhe “Elements”, duke kryer në fazat e qindra qyteteve në mbarë botën.


Në të njëjtën kohë, ai vazhdon projektin në duo me këngëtaren Maria Mazzotta, një urë mesdhetare që kombinon repertoret dhe sugjerimet popullore nga Italia, Shqipëria dhe më pas edhe nga Franca dhe Afrika e Veriut. Pas “Ura” (Finis Terrae 2014) në 2017 “Novilunio” është disku i dytë Hasa-Mazzotta, i prodhuar nga Ponderosa Music & Art dhe si i pari i regjistruar në Real World Studios Peter Gabriel me Tim Oliver, inxhinier i zërit me bashkëpunime me artistë të tillë si Peter Gabriel dhe Robert Plant.
Vetëm në Robert Plant gjatë turneut me Einaudi i bën jehonë punës së Redi Hasa dhe themeluesit të Led Zeppelin në vitin 2017 fton atë të regjistrojë tre këngë të albumit të tij të fundit, “Carry Fire”.

Në të njëjtin vit ai regjistroi një këngë të albumit të fundit nga Blonde Redhead, për shkak të disa muajve.
Gjatë karrierës së tij njëzetvjeçare ka luajtur ndër të tjera me Orkestrën Popullore Italiane, Mbretin Naat Veliov, Orkestrën e Koçanit, Mauro Pagani, Rita Marcotulli, Pacifico: muzikë të ndryshme sipas origjinës, zhanret, frymëzimet nga të cilat Hasha pëlqen të lejohet të ndotet.
Kultivoni një marrëdhënie të brendshme dhe trupore me violonçel.

Muzika ka qenë gjithmonë një pjesë e jetës së Redi Hasa. Ai u lind në një familje artistësh në Tiranë në vitin 1977 – nëna e tij, mësuese e violonçelisë, babai i tij, një balerinë e stërvitur në balet klasike dhe vëllai i tij, pianist i koncertit – u soll rreth instrumente muzikore dhe fletore. Pas një studimi të shkurtër të violinës, ai zbuloi dashurinë e tij të vërtetë për botën, të cilën e ëma e kishte mësuar ta luante, për të vazhduar udhëtimin e tij në Shkollën Virtuoze të Muzikës dhe Akademinë e Arte në Tiranë, ku u diplomua në vitin 1998.


Në të njëjtin vit, një udhëtim me varkë filloi një periudhë që e çoi atë nga origjina e tij shqiptare në një jetë të re në Itali, në Salento, ku përfundoi studimet e tij përmes një burse në Konservatorin Tito Schipa të Leçes.
Që nga fillimi, ai zgjodhi përzierjen e zhanreve të ndryshme muzikore, për veçantinë e stërvitjes klasike, për përsëritjen e menjëhershme të traditave të muzikës popullore, për të nderuar zërin e tij të nënshkrimit, i cili është i lëngshëm dhe i papërpunuar; një tingull është bërë i njohur gjatë viteve.
Në vitet e para të vitit 2000, ai kontribuoi në sjelljen e ritmeve të muzikës ballkanike në Salento duke bashkuar BandAdriatica. Ai bashkëpunoi në këtë kontekst me, ndër të tjera, Officina Zoè, Xanti Yaca, Orkestra Salento, Manigold, Adria, Admir Shkurtaj Trio, Enza Pagliara, Valerio Daniele dhe Rocco Nigro.


Në vitin 2012 ai “e joshi” maestro Ludovico Einaudi me tingullin e tij. Einaudi, i cili kishte koncertmaster në atë kohë për Festivalin e Muzikës së Tarantës, atëhere e përfshinte atë përgjithmonë në ansamblin e tij. Redi Hasa ka regjistruar dy albume me Einaudi, “Në një Time Lapse” dhe “Elements”, dhe ka udhëtuar gjerësisht me të, duke performuar në qindra qytete në të gjithë botën.

Hasa në të njëjtën kohë vazhdon të zhvillojë projektin e tij të duetit me këngëtaren Maria Mazzotta, në “urën e Mesdheut” që kombinon repertoret që shkojnë nga traditat e muzikës popullore të Italisë dhe Shqipërisë, si dhe të Francës dhe Afrikës së Veriut. Pas “Ura” (Finis Terrae, 2014) erdhi albumi i dytë Hasa-Mazzotta “Novilunio” në 2017, prodhuar nga Ponderosa Music & Art dhe regjistroi, si i pari, në Real World Studios Peter Gabriel me inxhinier të shëndoshë Tim Oliver ka bashkëpunuar me artistë të tillë si Peter Gabriel dhe Robert Plant.

Ai ishte askush tjetër përveç Robert Plant, i cili zbuloi punën e Rede Hasa përmes turneut Einaudi dhe i cili në vitin 2017 e ftoi atë të regjistrojë tre këngë në albumin e tij të fundit, “Carry Fire”. Po atë vit, i cili regjistroi një këngë në albumin më të fundit Blonde Redhead, i cili do të lirohet në muajt e ardhshëm.


Ai ka luajtur me Orkestrën Popullore Italiane, Mbretin Naat Veliov, Orkestrën e Koçanit, Ambrogio Sparagna, Mauro Pagani, Rita Marcotulli dhe Pacifico: muzikë me origjinë të ndryshme dhe zhanre nga të cilat Hasa nxjerr frymëzim, dhe prej së cilës ai pëlqen të jetë vetë, të ndotet ‘nga dhe të përzihet me të.


Ai ushqen një marrëdhënie shumë trupore dhe viscerale me violonçel.

Informacioni dhe fotot janë marrë nga faqja zyrtare e Violonçelistit Redi Hasa në Facebook.

Përgatiti për faqen Tirona: Olsi S. Ferazini

NGATirona
BurimiTirona
SHPËRNDAJE
Avatar
Mirsevini në faqen e komunitetit Tironas https://www.tirona.website/ Faqja Tirona ka si mision te bashkoje te gjithe qytetaret Tironas ne mbrojtje te vlerave historike, kulturore dhe patriotike te qytetit tone. Bashke jemi me te forte.