Tirana 1900
Tirana 1900

“S’andejmi kaluam bjeshkët e Krrabës me një mijë vuajtje e mundime pas nëntë orëve erdhëm në Kasabanë Tiranë. Është vojvodillëk në territorin e sanxhakut të Ohrit. Është kaza 150 akçesh. Shehri ndodhet në një fushë të madhe. Ka xhamira, hane, hamame, ka çarshinë dhe sheshin e pazarit, vreshtat dhe kopshtet janë të panumërta. Të gjitha strehët janë
mbuluara me tjegulla”
Evliya Çelebi.

Shkëputur nga libri “Historia e Tiranës” me autor Kristo Frashëri

Foto 1. Vilë në Tironë 1900

Tirana 1900
Tirana 1900

Foto 2. Mehmed Zilli (25 mars 1611 – 1682), i njohur si Evliya Çelebi , ishte një eksplorues otoman i cili udhëtoi nëpër territorin e Perandorisë Osmane dhe në vendet fqinje për një periudhë prej dyzet vjetësh, duke shënuar komentin e tij për Shqipërinë dhe Tironën në një libër udhëtimesh të quajtur Seyahatname (“Libri i Udhëtimit”). Ai e vizitoi Tironën rreth viteve 1660-1661.