Faruk Basha
Faruk Basha

Faruk Basha. Ka lindur në Tiranë në vitin 1940 ndërsa rrjedhë nga një familje e vjetër pejane që u vendos në Tiranë në vitet 30-të.

Në vitet 60-të ai kreu disa kurse speciale për kinematografi në Tiranë, ndërsa ka bashkëpunuar me Viktor Gjikën, Dhimitër Anagnostin e disa regjisorë të tjerë. Në vitet 60-të ai nisi më intenzivisht punën në filma, ndërsa pas suksesit si operator ai u bë pedagog i jashtëm në Institutin e Arteve.

Vitet e 70-ta, Faruk Basha i kaloi duke marrë pjesë asokohe në bashkpëunimin kulturor mes Kosovës e Shqipërisë ndërsa pas vitit 2000 filloi punën si pedagog në Akademinë e Filmit Marubi ku punon ende.

Kinematografi

Treni niset më shtatë pa pesë (1988)
Familja ime (1987)
Fillim i vështirë (1986)
Asgjë nuk harrohet (1985)
Zogu pushbardhë-1 (1983)
Dy Gosti (1982)

Në ditët e pushimeve (1982)
Lufta për jetën (1981)
Partizani i vogël Velo (1980)
Përtej mureve të gurta (1979)
Vajzat me kordele të kuqe (1978)
Tomka dhe shokët e tij (1977)

Zemrat që nuk plaken (1977)
Në fillim të verës (1975)
Vajza me pata (1975)
Duke kërkuar pesëorëshin (1974)
Shtigje të luftës (1974)
Lugina e peshkatarëve (1971)

Malet me blerim mbuluar (1971)
Mëngjeze lufte (1971)
Mësimi për Linden (1971)
Plage te vjetra (1968)

Efektet speciale të fotografisë ai i realizoi në “Balada e Kurbinit” në vitin 1990 dhe “Flutura në kabinën time në vitin 1988.

Komuniteti Tironas "Venaliu"
Komuniteti Tironas “Venaliu”