Fotografia Gert Brojka
Fotografia Gert Brojka

“Shume bejlere te rinj tiranas kane kryer studimet ne Stamboll, vishen europiance, flasin dhe shkruajne mjaft mire frengjishten. Qyteti i lindjes ju ofron pak mundesi. Pas qendrimit ne qytet rifillon lufta midis formimit te meparshem dhe zakoneve te reja.

Me gjithe kenaqesine e kthimit ne familjet e tyre, ata hedhin syte me nostalgji nga e kaluara. Ne saje te gjuhes se shkrimtareve tane kane fituar nji mentalitet tjeter. Tre mentalitete bashke, a japin valle nji rezultat te mire?

Nuk do guxoja ta pohoja. Ata jane shqiptare, shqiptare entuziaste dhe enderrojne nji Atdhe Shqiptare. Kam degjuar nji prej tyre te kendonte ne gjuhen shqipe, nje imitim te Marsejezes, te kompozuar nga ai.

Nje dite ky person me tha per fshataret e tij: “A nuk jane vellezerit e mi ato?” Ne ato fjalet e tij gjeta shpirtin francez…”.

Shkeputur nga libri “Souvenirs de la Haute-Albanie par A.Degrand Consul de France Paris 1901” ku ai flet per intelektualet tironas te kohes dhe tematika qe ai prek eshte e ngjashme dhe per ditet tona.

 

NGATirona
BurimiTirona
SHPËRNDAJE
Avatar
Mirsevini në faqen e komunitetit Tironas https://www.tirona.website/ Faqja Tirona ka si mision te bashkoje te gjithe qytetaret Tironas ne mbrojtje te vlerave historike, kulturore dhe patriotike te qytetit tone. Bashke jemi me te forte.