Po sjellim një pjese te mire te personaliteteve te qytetit tone, te shkolluar ne universitetet me te mira jashte Shqiperise ne periudhen 1860-1940, saktesojme se behet fjale per personalitete shume te hershem te qytetit tone dhe te gjithe te shkolluar jashte Shqiperise. Familjet Tironse e kane pasur si tradite, edukimin dhe shkollimin e te pakten nje femije qe heret. Shpesh ne media te ndryshme apo debate online degjojme se cfare kane bere Tironsit, apo se nuk kane pasur njerez te shkolluar. Per interes te komunitetit tone por edhe si nje kthim pergjigje per te gjithe ata qe mendojne ndryshe po sjellim listen (jo te plote, pasi do pasurohet edhe me mbi 100 emra te tjere ne ditet ne vijim) e personaliteteve qe jo vetem studiuan dhe u shkolluan ne shkollat dhe universitetet me te mira te kohes por duke qene te dalluar dhe duke arritur mbylljen e studimeve me rezultate te shkelqyeshme ne deget perkatese. O.F.

Mustafa Greblleshi – Universiteti i Torinos – Letersi
Islam Petrela – Konservatori Rosini – Pesaro Itali
Kasem Alimehmeti – Universiteti i Torinos , Mjekesi
Haki Tafaj – Universiteti i Vjenes – Ekonomist
Njazi Petrela – Universiteti i Vjenes – Arkitekture

Ramazan Turdiu – Universiteti i Romes – Mjekesi
Zyhdi Herri – Universiteti i Barit – Juridik
Ibrahim Turdiu – Torino -Juridik
Muharrem Stermasi – Universiteti i Torinos – Agronomi
Adem Mara – Universiteti i Grazit, Austri – Inxhinjeri Topografike

Petro Vucani – Universiteti i Romes – Farmaci
Hamid Shehri – Universiteti i Firences – Filozofi
Meleqe Preza – Universiteti i Romes – Mesuesi
Neire Toptani – Instituti Teknik Agrar – Askoli Piceno, Itali
Evanthi Zoraqi – Universiteti Bujqesor i Romes – Agronomi

Nuri Huta – Universiteti i Bolonjes – Mjekesi
Ramiz Bodinaku – Akademia Ushtarake – Modena Itali
Qazim Bakalli – Universiteti i Bolonjes – Mjekesi
Beqir Ajazi – Universiteti i Padovas – Juridik
Enver Begeja – Akademia Ushtarake – Milano Itali

Vahid Maçi – Akademia Ushtarake – Torino Itali
Avram Koja – Akademia Ushtarake – MIlano Itali
Zija Kellici – Politekniku Torinos – Inxhinjeri
Teodor Jorgoni – Universiteti i Romes – Mjekesi
Ismail Vathi – Universiteti i Kembrixhit Londer – Inxhinjeri

Faik Turdiu – Universiteti i Torinos – Mjekesi
Fiqiri Mulleti – Universiteti i Torinos – Agronomi
Rustem Mansaku – Politekniku i Torinos – Inxhinjeri
Xhahit Toptani – Universiteti i Milanos – Agronomi
Adem Rada – Universiteti i Torinos – Mjekesi

Zef Zymeri – Universiteti i Romes – Fakulteti Matematikes
Qazim Turdiu – Universiteti i Montpelies France – Fakulteti Matematikes
Osman Kazazi – Universiteti i Romes – Farmaci
Isuf Keçi – Universiteti i Torinos – Inxhinjeri
Pelash Toptani – Universiteti i Lozanes Zvicer – Fakulteti i Arteve

Isuf Preza – Universiteti i Bolonjes – Veterinari
Bilal Turdiu – Universiteti i Montpeliese France – Mjekesi
Abdulla Muça – Universiteti i Torinos – Inxhinjeri
Myrteza Topi – Kolegji Amerikan i Stambollit – Ekonomi
Halim Begeja – Universiteti i Montpelie – Juridik

Kleanth Jorgoni – Universiteti i Pises – Agronomi
Maliq Petrela Universiteti i Grazit – Mjekesi
Sali Nallbani – Universiteti i Bolonjes – Agronomi
Hamit Keçi – Akademia Ushtarake – Torino
Fiqiri Pazari – Universiteti i Barit – Agronomi

Asti Hobdari – Universiteti i Romes – Mjekesi
Sadik Kaceli – Shkolla e larte Kombetare e Arteve – Paris France
Bedrije Karapici – Shkolla e Stilimit – Bolonja Itali
Atif Toptani – Universiteti i Firences – Agonomi
Sulejman LLeshi – Universiteti i Torinos – Veterinari

Hiqmet Dibra – Universiteti Sobone i PArisit – Mjekesi
Dhimiter Beduli – Universiteti i Jashit Besarabi – Teologji
Siri Jasa – Universiteti i Prages – Inxhinjeri
Petrit Toptani – Universiteti Teknik i Berlinit – Inxhinjeri
Fiqiri Llagami – Shkolla kombetare e gazetarise – Paris France

Hamid Shehi – Universiteti i Torinos – Shkenca Biologjike
Haki Karapici – Universiteti i Bolonjes – Drejtesi
Margarit Kona – Universiteti i Bukureshtit – Agronomi
Hasan Alimehmeti – Universiteti i Peruxhias – Agronomi
Adem Karapici – Instituti i larte i edukimit fizik – Rome

Qemoran Toptani – Universiteti i Romes – Mjekesi
Emin BAkalli – Universiteti i Midvedeinit – Inxhinjeri
Qazim Herri – Instituti gjeografik ushtarak – Firence
Hajdar Kerçiku – Shkolla e larte teknike e Grazit – Arkitekture
Shefqet Ndroqi – Universiteti Sorbone i Parisit – Mjekesi

Sulejman Toptani – Universiteti i Vjenes – Agronomi
Nikolla Koja – Universiteti i Bukureshtit – Ekonomi
Nexhmedin Shehu – Universiteti i Barit – Juridik
Fehmi Beshiri – Universiteti i Vjenes – Mjekesi
Abdulla Shehri – Universiteti i Torinos – Letersi

Petrit Starova – Universiteti i Bolonjes – Juridik
Shyqyri Basha – Unversiteti i Romes – Mjekesi
Spiro Hobdari – Universiteti Sorbone i Parisit – Stomatologji
Jusuf Dashi – Universiteti i Bolonjes – Mjekesi
Enver Toptani – Universiteti teknik i Vjenes – Inxhinjeri

Reshat Stermasi – Akademia Ushtarake – Rexhio Emilia Itali
Profi Çoka – Universiteti i Kostances Rumani – Ekonomi
Petro Hobdari – Universiteti i Napolit – Ekonomi
Hasan Toptani – Universiteti i Vjenes – Agronomi
Jusuf Begeja – Akademi Ushtarake – Modena

Hamdi Sheri – Universiteti Sorbone i PArisit – Juridik
Ihsan Toptani – Universiteti i Grazit – Shkenca Politike
Selman Stermasi – Instituti i larte i edukimit fizik – Rome Itali
Ibrahim Toptani – Universiteti i Grazit – Mjekesi
Fadil Llagami – Universiteti i Dijon – Fakulteti i Drejtesise

Halil Meniku Universiteti Sorbone i Parisit – Juridik
Hasan Meniku – Universiteti Insbrukut Austri – Farmaci
Hamid Begeja – Universiteti i Montpeliese – Ekonomi
Qazim Xhepa – Universiteti Teknik i Vjenes – Inxhinjeri
Spiro Prosi – Universiteti Sorbone i Parisit – Mjekesi

Athanas Shkurti – Akademia Komerciale, Bukuresht
KAdri Kerçiku – Universiteti i Grazit – Mjekesi
Hysni Mulleti – Universiteti i Liles France – Ekonomi
Alajdin Toptani – Universiteti i Napolit – Agronomi
Minella Jorgoni – Universiteti Bukureshtit – Ekonomi

Mehmetali Beshiri – Akademia Tregtare – Linz Austri
Eqrem Stermasi – Instituti i larte i edukimit fizik – Rome Itali
Shadan Toptani – Akademia e arteve te bukura – Milano Itali
Tahir Gjinali – Universiteti i Kembrixhit – Ekonomi
Jorgj Jorgoni – Universiteti i Vjenes – Mjekesi

Kasem Çoku Universiteti i Kajros – Filozofi
Sherif Toptani – Instituti i Teknologjise – Mynih Gjermani
Xhemal Herri – Akademi Ushtarake Stamboll Turqi
Milto Hobdari – Universiteti i Napolit – Mjekesi
Njazi Tirana – Universiteti i Vjenes – Inxhinjeri

Hamid Tirana – Akademia Ushtarake – Modena
Hamid Greblleshi – Akademia Ushtarake – Stamboll Turqi
Haki Mulleti – Universiteti i Vjenes – Ekonomi
Rexhep Jella – Universiteti i Kembrixhit – Shkenca Politike
Qazim Bodinaku – Kolegji Turk i Selanikut – Drejtesi

Qazim Mulleti – Akademia Ushtarake – Vjene
Athanas Shundi – Universiteti i Stambollit – Farmaci
Said Toptani – Shkola e Larte e Bujqesise – Vjene Austri
Osman Myderrizi – Shkolla e Larte Pedagogjike – Stamboll Turqi
Jonuz Tafaj – Universiteti i Selanikut – Drejtesi

Hamid Shehi – Universiteti i Stambollit – Drejtesi
Tahir Beshir – Universiteti i Selanikut – veterinari
Aleksander Hobdari – Akademia Tregtare – Austri
Maria Zoraqi – Universiteti i Stambollit – Pedagogji
Sabri Tefiku – Universiteti i Stambollit – Mjekesi

Selim Vathi – Universiteti i Stambollit – Drejtesi
Osman Beshiri – Universiteti i Stambollit – Mjekesi
Haki Tefiku – Universiteti i Stambollit – Shkenca Politike dhe Juridike
Nikolla Hobdari – Universiteti i Athines – Kimi Ushqimore
Ibrahim Dalliu – Universiteti i Stambollit – Drejtesi

Ismail Ndroqi – Universiteti i Stambollit – Filozofi
Hysen Mara – Universiteti i Stambollit – Mjekesi
Masar Kelliçi – Universiteti i Stambollit – Ekonomi
Fadil Bodinaku – Universiteti i Stambollit – Drejtesi
Jakov Hobdari – Universiteti i Athines – Mjekesi

Xhemal Pazari – Universiteti i Kajros – Filozofi
Myslim Llagami – Universiteti i Stambollit – Juridik
Tahir Mara – Universiteti i Stambollit – Mjekesi
Ali Derhemi – Universiteti i Kajros – Ekonomi
Said Toptani – Universiteti Sorbone i Parisit – Filologji

Përgatiti për faqen Tirona: Olsi S. Ferazini